Owady zaczęły latać, gdy wzrosła wysokość roślin

12 listopada 2014, 07:38

Owady wyewoluowały skrzydła, by radzić sobie ze wzrastającą wysokością roślin lądowych.



W 100 lat wyginie 90% języków?

23 stycznia 2015, 13:42

John McWhorter, lingwista z Columbia University, uważa, że z 6000 języków, którymi ludzie posługują się obecnie, za 100 lat pozostanie mniej niż 600, a i one będą znacznie uproszczone. W artykule napisanym dla The Wall Street Journal doktor McWhorer przewiduje, że około 90% języków wymrze w ciągu wieku


Szlak komunikacji dobrej tkanki tłuszczowej z mózgiem

30 marca 2015, 12:32

Brunatna (zdolna do wytwarzania ciepła) tkanka tłuszczowa porozumiewa się z mózgiem za pośrednictwem nerwów czuciowych. Naukowcy sądzą, że przekazuje m.in. informacje ważne dla zwalczania otyłości, w tym ile tłuszczu mamy w organizmie oraz ile go straciliśmy.


Elop odchodzi z Microsoftu

18 czerwca 2015, 08:52

Microsoft przeprowadził zmiany organizacyjne. W ich wyniku z firmy odchodzi Stephen Elop, były szef Nokii, który wraz z wykupieniem przez Microsoft wydziału telefonów komórkowych Nokii trafił – po raz drugi w karierze – do giganta z Redmond.


Zmienią nazwę najwyższego szczytu Ameryki Północnej

31 sierpnia 2015, 11:05

Biały Dom ogłosił, że zmieni nazwę najwyższego szczytu Ameryki Północnej z McKinley na Denali. Zmiana będzie miała miejsce z okazji wizyty prezydenta Obamy na Alasce.


Zmodyfikowana ferrytyna pozwoli śledzić komórki

3 listopada 2015, 10:58

Inżynierowie z MIT-u stworzyli magnetyczną proteinową nanocząstkę, która może być używana do śledzenia komórek lub interakcji pomiędzy nimi. Jest ona odpowiednikiem naturalnej proteiny ferrytyny


Małe białko z dużą rolą

18 stycznia 2016, 12:56

Naukowcy zidentyfikowali białko, które odgrywa kluczową rolę w skurczu mięśnia sercowego. Ponieważ jest ono kodowane przez transkrypt, który wcześniej uznawano za niekodujące RNA, rodzi to podejrzenia co do ukrytej roli innych "niekodujących" RNA.


Plazmą w pieprz i paprykę

11 marca 2016, 18:55

Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.


Pszczoły z miast unikają cukrów przetworzonych

19 maja 2016, 09:15

Badanie naukowców z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny pokazało, że na obszarach miejskich pszczoły nadal trzymają się diety z nektaru i unikają przetworzonych cukrów z ludzkich źródeł, np. słodzonych napojów.


Pilot do telewizora dla psów

6 lipca 2016, 09:33

Brytyjska firma Wagg stworzyła pierwszego na świecie pilota do telewizora dla psów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy